Script made by: jelmerdewilde, feanfan, Douglas Bowman, Lay-out developed by: feanfan, mem, jelmerdewilde Posts by: feanfan

maandag, april 07, 2008

Sulejmani & Verbeek

Gelezen op VI.nl :D

'Een simpele optelsom in Heerenveen'

07/04/2008 14:45

Wat zullen ze in Heerenveen hebben gebulderd van het lachen, op de dag dat Miralem Sulejmani zijn contract met de Friezen ondertekende. Begin december 2006 was dat, enkele maanden nadat de Servische aanvaller een stage bij AZ had afgewerkt. Ajax had in een eerder stadium al van Sulejmani afgezien. Met terugwerkende kracht waren de argumenten van beide Noord-Hollandse clubs om je te bescheuren, tenzij je supporter van een van beide bent.

Ajax onderhandelde twee jaar geleden met het nu negentienjarige toptalent, maar vond gezien zijn leeftijd het risico te groot zijn opleidingskosten à 680 duizend euro te betalen. Een jaar later leek het technisch directeur Martin van Geel een prima idee onder anderen Albert Luque (jaarinkomsten drie miljoen, rendement nul), Dennis Rommedahl (lager salaris, zelfde rendement), Ismael Urzaíz (zie Rommedahl) en Kennedy Bakircioglu (zie Urzaíz) als nieuwe aanvallers vast te leggen. Tel uit je winst.

AZ onderkende de talenten van Sulejmani, maar de directie toonde andermaal aan waarom het nog even zal duren voordat de Alkmaarders het predikaat topclub verdienen. Directeur voetbalzaken Marcel Brands mompelde iets over de wisselvalligheid van de aanvaller en liet zich afschrikken door de entourage rond Sulejmani. 'Er hangt nu al zo'n netwerk om die jongen heen, dat ik sceptisch ben over zijn komst', zei Brands, enkele dagen voordat SC Heerenveen toesloeg. Liever telde AZ in het kader van aanvallende versterking een vermogen neer voor Ari, Graziano Pellè en Mounir El Hamdaoui. Doelpunten maken doen ze niet, maar ze zullen een minder groot netwerk om zich heen hebben. Tel andermaal uit je winst.

Gertjan Verbeek kon een minzame glimlach niet onderdrukken, nadat Sulejmani tegen Ajax zijn zoveelste proeve van bekwaamheid had afgegeven. De trainer van SC Heerenveen baalde van de 2-4 nederlaag tegen de Amsterdammers, maar had genoten van het wervelende spel van zijn oogappel. Verbeek haalde na afloop in het Abe Lenstra Stadion zijn schouders op toen hem werd gevraagd hoe hij de smaakmaker van dit seizoen voor de neuzen van de topclubs had weggekaapt. Het was een simpel verhaal, stelde de no-nonsense coach. Gewoon een kwestie van talent onderkennen, zo min mogelijk aandacht schenken aan dat zogenoemde netwerk om de voetballer heen, geld op tafel leggen en gericht aan de slag om hem de speelwijze van zijn nieuwe club eigen te maken. Bij alles wat Verbeek over Sulejmani zei, zag je hem denken: Zo moeilijk is het allemaal niet. Slapen doet de trainer 's nachts.

Het is en blijft een verademing, de werkwijze van Gertjan Verbeek. Hij speelt geen loopgravenvoetbal (zoals Sef Vergoossen), verschuilt zich niet achter een te smalle selectie (Bert van Marwijk), is de kluts niet kwijt (Aad de Mos), past zijn speelwijze nooit aan (Adrie Koster) en bij hem is het nooit twee voor twaalf (Louis van Gaal). Goed beschouwd doet Verbeek alles wat normaliter van de trainers van de traditionele topclubs mag worden verwacht. Hij gelooft in zijn selectie en zichzelf, laat zijn ploeg dapper voetbal spelen, koppelt prestaties aan vermaak en laat jong talent tot wasdom komen. Die laatste eigenschap levert Heerenveen uiterlijk volgend jaar een nieuwe sloot geld op, na de verkoop van Sulejmani. Gemakkelijker kan een optelsom niet zijn.

Simon Zwartkruis